• SITTING ARRANGEMENT

    The question based on sitting arrangement can be classified into the following types:

    Type 1. Person sitting in a circle / around a table.

    Type 2. Linear arrangement.

    In the questions of Type 1, the persons are sitting either around a table or circle. In either of the condition, the persons are facing the centre. The important point to be remembered is that the left side of the persons who is facing North, is just opposite of one, sitting opposite to him, who is facing South.

    From the diagram above, we observe that A is facing North and B is facing South. Also the left side of A is just opposite to Right side of B. Similarly right side of A is just opposite of left side of B.

    Whenever, we are presented with this kind of problem, the first step should be to locate the “Fulcrum” i.e. the position around which we can locate the other positions. The next step is to draw the circle or the table and start the process of allocating the positions. In almost all the questions, the position of one person in relation to two other persons is given. We find that two different positions are possible. Let us say, we are given that A is sitting between G and H, just opposite to B. In such a case, following are the two possibilities:

    If we are further provided with the information that C is sitting second to the right of H. We note that this information can only be true in case 1, because in case 2, G is already second to the right of H. So we can reject case 2 and continue with case 1 only. In the next step, the other positions given can be allocated up very easily and we can answer the questions given to us. Generally based on one diagram, four to five questions are asked in the examinations. Once we have completed the diagram, all the questions can be answered. Based on the information stated above we can solve the problems given below:-

    SITTING ARRANGEMENT (TYPE I)

    Directions (1-3): Study the following and answer the questions given below:

    1. Six person L, K, M, N, O and H are sitting in a circle and their faces are towards the centre.
    2. (ii) K is between ‘O’ and ‘L’, and O is at the opposite side of H.
    3. (iii) N is to the left of ‘O’
    1. Who is sitting between O and M?

    1) L      2) H      3) N      4) K      5) None of these

    Sol:3

    2. Who is sitting opposite to ‘L’?

    1) O      2) H      3) N      4) M      5) None of these

    Sol:3

    3. Who is sitting at the left of K?

    1) L      2) H      3) N     4) O      5) None of these

    Final: This is final diagram and all the above condition are satisfied now we can easily do all question according to this.

    Directions (4-5): Study the following and answer the questions given below:

    1. Five persons A, B, C, D and E are sitting in a circle and their faces are towards the centre.
    2. D is between B and C.
    3. B is to the left of E.

    Sol:4

    4. Who is sitting between ‘A’ and ‘B’?

    1) C      2) D      3) E     4) No define      5) None of these

    Sol:3

    5. Who is to the right of ‘E’?

    1) A      2) B      3) C     4) D      5) Non of these

    Sol:1

    LINEAR ARRANGEMENT (TYPE-II)

    Directions (1-4): Read the following information carefully and answer the questions given below:

    Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench.

    1. A is sitting next to B.
    2. C is sitting next to D.
    3. E is on the left end of the bench.
    4. C is on second position from right.
    5. A and C are sitting together.
    1. At what position is A sitting?

    1) Between B and C 2) Between D and C 3) Between E and D 4) Between C and E

    Sol:1

    2. Who is sitting at the centre?

    1) A 2) B 3) C 4) D 5) E

    Sol:1

    3. What is the position of B?

    Sol:4

    1) Second form right 2) Centre 3) Extreme Left 4) Second from left 5) None of these

    4. Who is sitting second to the right of B?

    1) A 2) D 3) E 4) C 5) None of these

    Sol:4